A múlt század hetvenes, nyolcvanas éveiben gyártott V8 Vantage típusok jellegzetes stílusát idéző karosszériába bújtatta exkluzív újdonságát az Aston Martin.

A limitált széria nem csak ritkasága miatt különleges, hanem mert a tizenkét hengeres motorhoz egyedi fejlesztésű hatfokozatú, kézi sebességváltó csatlakozik – ilyen hajtásláncot ma senki már nem kínál. A Valour üzemmódjait (sport, sport+ és versenypálya) is ehhez hangolták. Az 5,2 literes V12-es 715 lóerő maximális teljesítményre és akár 753 Nm forgatónyomatékra képes, a differenciálmű részlegesen önzáró típusú.

Retró hangulatú sportkocsi szülinapra 1

A Valour elsősorban nem versenypályára, hanem országúti használatra készült, ezért a fejlesztésnél a rugózási komfortot is figyelembe kellett venni. A futómű egyedi fejlesztés, állítható lengéscsillapítókat, rugókat és kanyarstabilizátorokat kapott. Módosították a kerékdőlést és a kerékösszetartást. Emellett a padlólemezt több ponton megerősítették, a hátsó rugótornyokat kitámasztották. A kormánymű különösen közvetlen.

A különleges keréktárcsák 21 colos, kovácsolt darabok, azokra Michelin Pilot Sport S 5 sportabroncsokat szerelnek. A Valour karbon-kerámia fékekkel gördül ki a gyárból; az elöl 41, hátul 36 centis átmérőjű tárcsákkal szerelt rendszer 23 kilogrammal csökkenti a rugózatlan tömeget az acéltárcsákhoz képest.

Retró hangulatú sportkocsi szülinapra 43

A karosszéria teljes egészében szénszálas panelekből készül. A motorházfedél patkó alakú légbeömlő nyílása az ikerturbós V12-es motor hőjének kivezetésére szolgál. A hűtőmaszkot alumíniumból, a mellette ásító légbeömlőket karbonból formálták meg. Különleges, klasszikus stíluselem a kerek LED-es fényszóró.

Habár a formát a nyolcvanas évek ihlették, az aerodinamika a legújabb fejlesztéseket tükrözi.

Retró hangulatú sportkocsi szülinapra 44

 

A hátsó lámpatest a Valkyrie megoldását és az 1980-as évek második felében gyártott Aston Martin V8 Zagato farkialakítását egyaránt idézi. A hátfal képét mégsem ez, hanem a tripla kipufogó határozza meg; a végcsöveket 1 mm vékony nemesacélból formálták meg, ami 7 kilogrammos tömegcsökkentést jelent a szokásos rendszerekhez képest.

Retró hangulatú sportkocsi szülinapra 45

Az utastérben lényegre törő, kifejezetten sportos, minimalista és klasszikus környezet fogad. A kagylóülések csak részben párnázottak, az öltönyszövet-kárpitozás az 1959-es Le Mans-i győztes Aston Martin DBR1 megoldását idézi. A váltógomb kérhető alumíniumból, titánból, karbon kompozitból vagy diófából, a váltórudazatot burkolatlanul hagyták.

Ami a külső dekort illeti, a vásárlók különböző grafikákat és sávokat kérhetnek nem kevesebb mint 21 színben, de a Q by Aston Martin szolgálatai is rendelkezésükre állnak, ha teljesen egyedi megoldásokat szeretnének.

Retró hangulatú sportkocsi szülinapra 46

Az Aston Martin Valour gyártása 2023 harmadik negyedévében kezdődik, az első példányokat még idén átvehetik az ügyfelek.