A Grand Tourer már nem fedi a valóságot – ezzel harangozta be újdonságát az Aston Martin, és valami turpisságra számítottunk. Pedig nem: egyszerűen az autó minden paraméterét feljebb tekerték a fejlesztés során, így aztán már nem is gran turismo, hanem superturismo – erről nem is érdemes tovább értekezni.

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 1

Amúgy nem beszéltek a levegőbe: a 4,0 literes V8-as turbómotor, amelyet hátratolva építenek be az orrba, 34%-kal erősebb az előd DB11-es motorjánál. A pluszerő érdekében módosították a szelephimbák profilját és a sűrítési viszonyt, nagyobb átmérőjű turbófeltöltőket építettek be, és megerősítették a hűtőrendszert: a központi radiátor mellett két további kiegészítő egység biztosítja az optimális üzemi hőmérsékletet, plusz a turbó is kapott egy intercoolert; a feltöltőkből a motorházfedél rostélyain át távozik a forró levegő. A motorolajhűtő hőcserélő felületét megduplázták, ennél is nagyobb arányban növelték a légátvezető nyílások számát.

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 71

A nyolcfokozatú, automata váltó mögé a DB modellek történetében először akasztottak elektronikus vezérlésű hátsó differenciálművet, amely az áthangolt, különösen kifinomult menetstabilizáló elektronikától kapott jelek alapján, néhány ezredmásodperc alatt képes zárni. A rendszer értelemszerűen a kanyarvételi képességeket javítja.

Az erőátvitel rövidebb végáttétele és a speciális váltóvezérlés magával ragadó vezethetőséget ígér, az autó dinamikusabban gyorsít fokozatban, ha pedig vissza kell váltani, azt gyorsabban végzi el.

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 72

A ragasztott alumínium vázszerkezet torziós merevsége 7%-kal javult, az első és hátsó futómű bekötése egymáshoz képest kisebb kitérésre képes, ami kiszámíthatóbb vezethetőséget, pontosabban dolgozó felfüggesztést, precízebb kormányozhatóságot eredményez. Az új adaptív lengéscsillapítók szélesebb tartományban képesek alkalmazkodni, így a komfortos üzemmód még kényelmesebb, a sportos még feszesebb. A kanyarstabilizátorok határozottabban akadályozzák az oldaldőlést. Hasonlóképpen alkalmazkodóképesnek ígérik az elektromos szervóval szerelt kormányművet, amely a stresszmentes utazást és a precíz, tempós vezetést is támogatja. A kormányáttétel nem változik, de a rásegítés mértéke a sebességtől, illetve a választott üzemmódtól függően igen.

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 73

Az acélfékek felárért karbon-kerámia rendszerre cserélhetők, amely nem csupán hatékonyabb és kevésbé fáradékony fékhatást eredményez, de 27 kilóval csökkenti a rugózatlan tömeget.

A DB12 vadonatúj abroncsokat kapott: a frissen kifejlesztett Michelin Pilot Sport 5 S egyedi keverékkel készül az Aston Martin számára. Bár elsősorban száraz és nedves aszfalton mutatott sportos jellemzőire koncentráltak a fejlesztés során, egy zajcsillapító réteget is kapott a karkasz, ami csendesebb, komfortosabb utazást tesz lehetővé.

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 74

A főrendszerek (hajtáslánc, futómű, kipufogó) öt különböző üzemmódba kapcsolhatók egy forgótárcsával, az ESP külön négy fokozatban állítható (beleértve a teljes és végleges kikapcsolást is).

A DB széria következő tagjának tervezésekor nem engedhették teljesen szabadjára a fantáziájukat a dizájnerek, de amennyire lehet, továbbléptek az elődtől. A nyomtáv elöl 6, hátul 22 mm-rel nőtt, áttervezték az első légbeömlőt és a kötényt, újak a fényszórók. Az Aston Martin szárnyemblémáját is újrarajzolták; a DB12 elsőként kapja meg azt a márka sportautói közül. A külső tükrök keret nélküli szerkezete szokatlan, de így azonos funkció mellett kisebbek lehettek, ami áramvonalasabb és tetszetősebb.

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 75

Az utastérben letisztult szerelvények, vezetőközpontú elrendezés fogad, az üléskárpitok steppelését újragondolták. Az 1170 wattos, 15 hangszórós audiorendszert a márka új partnere, a Bowers & Wilkins szállítja, míg a szintén vadonatúj infotainment-rendszer házon belüli fejlesztés. A rendszer immár online kapcsolatban van a külvilággal, illetve egy dedikált appon keresztül a felhasználó telefonjával, amiről távvezérelhetők egyes rendszerek – ez a két funkció egyébként most először érhető el Aston Martin modellen.

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 73

A 10,25 colos központi érintőképernyő villámgyorsan reagál a parancsokra; ugyanekkora méretű a digitális műszeregység is. A legtöbb fedélzeti rendszer az érintőképernyőről vezérelhető, de egy sor fizikai gombot is meghagytak: a sebességváltó, az üzemmódváltó, valamint a klímaberendezés vezérlőegysége nem digitálisan működik. A futómű-szabályozás, az ESP, valamint sávbantartó és parkolási asszisztens funkciók szintén külön kikapcsológombot kaptak. A navigációs rendszer online kereséssel segíti a tájékozódást, a térképek térhatásúak, és kérhető műholdas térképnézet is.  

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 74

Motor   4.0 V8
Sűrítési viszony 1: 8,6
Legnagyobb teljesítmény kW / LE @ 1/perc 500 / 680 @ 6000
Legnagyobb forgatónyomaték Nm @ 1/perc 800 @ 2750-6000
Erőátvitel   hátul elhelyezett, nyolcfokozatú, automata sebességváltó, hidrodinamikus nyomatékváltó, részlegesen önzáró hátsó differenciálmű, szénszálas kardántengely
Hosszúság mm 4725
Szélesség (tükrökkel / behajtva) mm 2145 / 2060
Magasság mm 1295
Tengelytáv mm 2805
Szabad hasmagasság mm 120
Túlnyúlás (elöl / hátul) mm 925 / 995
Első terepszög (normál / ültetett) fok 10,1 / 10
Hátsó terepszög fok 20,5
Csomagtartó liter 262
Üzemanyagtartály liter 78
Száraz tömeg kg 1685
Tömegeloszlás (elöl / hátul)   48 / 52
Fordulókör m 12,4
Fék elöl (acél /karbon-kerámia) mm 400 x 36 (410 x 38)
Fék hátul (acél /karbon-kerámia) mm 360 x 36 (360 x 38)
Abroncs (elöl / hátul)   275/35/ZR21 / 325/30/ZR21
Kormányfordulatok száma   2,375
Kormányműáttétel 1: 13,09
Felfüggesztés elöl   független, kettős keresztlengőkaros, acélrugók, kanyarstabilizátor
Felfüggesztés hátul   független, több lengőkaros, acélrugós, kanyarstabilizátor
Végsebesség km/óra 325
Gyorsulás 0-100 km/óra mp 3,6

Benzinzabáló csoda maradt a legújabb Aston Martin 78