Aston Martin

Aston Martin

Az Aston Martin brit prémiummárkát 1913-ban alapították. A legendás gyártó luxusautókat, sportautókat és nagytúraautókat készít.

Tudj meg többet!

A világ exkluzív autómárkái közé sorolt Aston Martint 1913-ban alapította Robert Bamford és Lionel Martin. Fűtötte őket a versenyszellem, de csak versenyzésből már akkoriban sem lehetett megélni, így 1915-ben az első közúti modellt is piacra dobták. A második világháború után Sir David Brown volt a vállalat vezetője, akinek monogramját ma is őrzi a modellek többsége. Az Aston Martin 1994-től 2007-ig a Fordhoz tartozott, azóta pedig magánbefektetők tulajdonában van.

 

A versenysportban is aktív cég kínálatában főként sportkupék és kabriók szerepelnek. Komoly népszerűségre tett szert az Aston Martin a James Bond-filmeknek köszönhetően, ugyanis Bond többnyire a brit márka valamelyik modelljét használja a világ megmentéséhez. Azon kevés márka közé tartozik az Aston Martin, mely nemigen készít autót nyolchengeresnél kisebb motorral Gaydonban, de leginkább V12-es motorjai miatt vált legendássá.

 

Ami pedig a versenysportot illeti, a brit prémiummárka jó ideje indul hosszútávú- és sportautó-versenyeken, de Lawrence Stroll törekvései a Forma-1-be is visszavezették a márkát.

 

Az Aston Martin modelljei: