Ha esik az eső, bekapcsolod az ablaktörlőt – logikus, nem? Viszont akkor ez fordítva is működik: ha egy területen sokan bekapcsolják az ablaktörlőt, akkor ott minden bizonnyal esik az eső.

Erre a bölcsességre épül az a projekt, amelyet a Toyota és az elsősorban Japánban nagynak számító, bár világszerte jelen levő Weathernews.com meteorológiai szolgáltató indított útjára idén november elsején. A program arra épül, hogy az új generációs Toyota modellek (Camry és Corolla) már képesek folyamatosan, vezeték nélkül kommunikálni egy központi szerverrel, amelynek a járműdiagnosztikai adatoktól kezdve a baleseti információkig tetszőleges adatokat juttathatnak el.

Időjóslás ablaktörlővel 1

Ez a rendszer teszi lehetővé, hogy a Weathernews.com értesüljön arról, ha Japánban bárhol (illetve egyelőre Tokióban, Oszakában és Aicsi prefektúrában, a Toyota hazájában) bekapcsolnak egy Toyota-ablaktörlőt. A rendszer a törlés sebességét is elárulja.

Ezeket a térképen megjeleníthető adatokat aztán összevetik a Weathernews.com egyéb forrásokból származó időjárási információival, és így pontosítják az eső-előrejelzéseket. Erre azért van szükség, mert a felhőradarok jellemzően csak a két kilométernél magasabban úszó esőfelhőket észlelik, illetve nem veszik észre azokat a rendkívül apró vízcseppeket, amelyek a szitáló esőért felelősek.