A 2016-ban debütált Bugatti Chiron gyártását 500 darabra tervezték, és ahogy haladtak előre a megrendelések, úgy igyekezett a gyártó kielégíteni az ügyfelek igényeit. Az alapkivitelű Chiron után érkezett a Chiron Pur Sport, a Chiron Super Sport, a Chiron Super Sport 300+ – egytől egyig még dinamikusabb, még brutálisabb teljesítménnyel.

Az alapváltozat W16-os, bő nyolcliteres motorja négy turbófeltöltővel lélegzik. Ez 1500 lóerős csúcsteljesítményt eredményez, legnagyobb nyomatéka 1600 Nm. Álló helyzetből 100 km/órás sebességre 2,5 másodperc alatt gyorsul. Több hűtő van benne, mint a sarki italboltban: összesen 10 darab hőcserélővel fűti a külvilágot, vízpumpája percenként 800 liternyi vizet küld át a rendszeren.

Ennyi pénzt még soha nem fizettek árverésen új autóért 1

A február elsején árverésre bocsátott modell a Bugatti Chiron Profilée nevet viseli és egy nyújtott faridomú, megnövelt leszorítóerejű kupé. Motorja is eltér az előző modellektől, ugyanis maximális fordulatszámát a szokásos 6700-ről 6900/percre emelték, a végsebesség így eléri a 380 km/órát. A Profilée 2,3 mp alatt gyorsul 100 km/órára, 5,5 alatt 200-ra, és mindössze 12,4 mp kell neki ahhoz, hogy elérje a 300 km/órát.

Mielőtt azonban gyártásba vehették volna a Chiron Profilée-t, betelt a kvóta: az ügyfelek megrendelték mind az 500 Chiront, aminek a gyártását eredetileg tervezte a Bugatti. A Chiron Profilée-nak fizikailag nem volt lehetősége megvalósulni. A Bugatti ennek ellenére végigvitte a fejlesztést, és készített egy előszériás példányt – azaz a sorozatgyártás előkészítésének utolsó fázisát megtestesítő, már szériakivitelű, de még egyedileg épített járművet. Így ez a projekt a megvalósulás küszöbén ért véget.

Ennyi pénzt még soha nem fizettek árverésen új autóért 2

A speciális megjelenésű, egyedi alkatrészekből építkező autó előszériás példánya egyedi típusbizonyítvánnyal rendelkezik, azaz közúton vezethető. Viszont sem eddig, sem ezt követően nem készül belőle még egy példány, ami abszolút különlegességgé teszi. Az autó kilométerórája mindössze 396-ot mutat – ez egybevág azzal a futásteljesítménnyel, amit a Bugatti minden egyes autója megtesz az átadást megelőző átvizsgálás során.

Szerdán tartotta az exkluzív árverést az RM Sotheby’s aukciósház, ahol a várakozásokon jóval felül teljesített az autó:

A kalapács 9 792 500 eurós ajánlatnál csapott le egymás után háromszor, vagyis átszámítva durván 3,8 milliárd forintért talált gazdára az autózás világának egy lezárt korszaka.

Ha árverésen eddig ennyi pénzt még nem is fizettek új autóért, de van ennél drágább új autó, ugyanis a Bugatti La Voiture Noire 11 millió euróért kelt el 2019-ben, a Rolls-Royce „Boat Tail”-ért pedig állítólag 23 millió eurót fizetett Beyonce és Jay-Z.