A 2022-ben bemutatott W16 Mistral nem véletlenül utal nevében ikonikus erőforrásának hengerelrendezésére: ez az utolsó olyan Bugatti típus, amelyet a nyolcliteres motorral fejlesztettek ki. A Mistral természetesen az utolsó darabig elfogyott, még azelőtt, hogy a gyár hozzáfogott volna a gyártáshoz.

Gigantikus összeget kér el nem készült autójáért a Bugatti 1

Ez jóformán magától értetődő a Bugattinál: ez történt a Chironnal is. A 2016-ban debütált modell gyártását 500 darabra tervezték, és ahogy haladtak előre a megrendelésekkel, úgy igyekeztek kielégíteni az ügyfelek elvárásait. Az alapkivitelű Chiron után így érkezett a Chiron Pur Sport, a Chiron Super Sport, a Chiron Super Sport 300+ – egytől egyig még dinamikusabb, még brutálisabb jószágok.

Az ügyfelek egy másik csoportja azonban pont az ellenkezőjére vágyott: egy olyan Chironra, amely nem repülőterek kifutóján, tesztpályák döntött kanyarjaiban tudja kibontakoztatni képességeit, hanem alkalmas a hosszú távú, extrém nagy sebességű túrázásra.

Gigantikus összeget kér el nem készült autójáért a Bugatti 31

Így született meg a Chiron Profilée, egy nyújtott faridomú, megnövelt leszorítóerejű kupé. Mielőtt azonban gyártásba vehették volna, betelt a kvóta: az ügyfelek megrendelték mind az 500 Chiront, aminek a gyártását eredetileg tervezte a Bugatti. A Chiron Profilée-nak fizikailag nem volt lehetősége megvalósulni.

A Bugatti ennek ellenére végigvitte a fejlesztési programot, és készített egy előszériás példányt – azaz a sorozatgyártás előkészítésének utolsó fázisát megtestesítő, már szériakivitelű, de még egyedileg épített járművet. A Chiron Profilée projekt itt, a megvalósulás küszöbén ért véget.

Gigantikus összeget kér el nem készült autójáért a Bugatti 32

A speciális megjelenésű, egyedi alkatrészekből építkező autó előszériás példánya egyedi típusbizonyítvánnyal rendelkezik, azaz közúton vezethető. Viszont sem eddig, sem ezt követően nem készül belőle még egy példány, ami abszolút különlegességgé teszi.

A Bugatti megtarthatta volna magának, hogy a gyári múzeum ékessége legyen. Ehelyett most árverésre bocsátják, és ennek a jelentősége sokkal nagyobb, mint hogy egy gyakorlatilag nem létező, mégis szériaérett autóhoz juthatunk hozzá.

Gigantikus összeget kér el nem készült autójáért a Bugatti 33

A Bugatti ugyanis jelenleg egyáltalán nem kínál eladásra autót, a Bolide, a Mistral és persze a Chiron teljes gyártási kontingensét lekötötték már. Egész egyszerűen nincs rá mód, hogy az ember vadonatúj, null kilométeres W16-os Bugattit vásároljon a gyártól.

Illetve most már van: a Chiron Profilée az utolsó lehetőség. Az autót február elsején, Párizsban bocsátják árverésre; a várakozások szerint akár 5,5 millió eurót, azaz 2,2 milliárd forintot is hozhat a konyhára. Ha pedig ez az autó gazdára talál, tényleg vége: a Bugatti nem értékesít több W16-os autót.

Gigantikus összeget kér el nem készült autójáért a Bugatti 34

Az árverésre bocsátott egyetlen példány nem csak létezésében és speciális, vízszintesen osztott fényezésében egyedi. A W16-os motor maximális fordulatszámát a szokásos 6700-ről 6900/percre emelték, a végsebesség így eléri a 380 km/órát. A Chiron Profilée 2,3 mp alatt gyorsul 100 km/órára, 5,5 alatt 200-ra, és mindössze 12,4 mp kell neki ahhoz, hogy elérje a 300 km/órát.

Az autó kilométerórája mindössze 396-ot mutat – ez egybevág azzal a futásteljesítménnyel, amit a Bugatti minden egyes autója megtesz az átadást megelőző átvizsgálás során.

Gigantikus összeget kér el nem készült autójáért a Bugatti 35

A szerencsés vásárló egyébként jó, ha nem költi el utolsó fillérjét is a licitálás során, hiszen a fent említett ár nettó érték: mivel jogilag új autóról van szó, általános forgalmi adót is kell fizetni utána. Cserébe a Bugatti ingyen házhoz szállítja a kocsit – igaz, csak európai címekre.