Egyszerre kell kiváltságosnak és szerencsésnek lenni ahhoz, hogy valaki képes legyen fenntartani egy Bugatti Chiron Super Sport 300+-at. Szuperlatívuszokban lehetne beszélni a franciák 1577 lóerős szuperautójáról, mindennek azonban egy hátránya mindenképpen van: ha üzemeltetési költségekről van szó, a határ ugyancsak a csillagos ég.

Ez a Bugattira általánosságban véve is igaz: mint az a CarBuzz cikkéből kiderül, a Veyron esetében csak egy olajcsere 20 ezer dollárba, átszámítva 7,3 millió forintba kerül. Ugyanakkor ez pusztán aprópénz ahhoz képest, ami egy Chiron Super Sport karbantartása emészt fel – a Parts4USA oldalán megjelent lista szerint a típus elülső homlokfalának cseréje egy dollár híján 400 ezer dollárba kerül.

Horribilis összegért árulnak Bugatti-alkatrészeket 1

Bizony, majdnem 147 millió forint – ennyiből két Bentley Continental GT-t is lehet vásárolni. Ennél a Bugattinál viszont csak a motorháztetőt, a lökhárítót és a sárvédőket adják ennyiért.

Horribilis összegért árulnak Bugatti-alkatrészeket 2

Mielőtt bárkiben felmerülne a kétség, természetesen eredeti alkatrészeket biztosítanak ekkora összegért, amit QR-kódokkal ellátott matrica igazol.

Horribilis összegért árulnak Bugatti-alkatrészeket 3

Ugyanennél a webáruháznál egy Veyron hűtőrácsa és alsó lökhárítója mellett 80 ezer dolláros (29,4 millió Ft) összeg szerepel, habár nehéz elképzelni, hogy akinek ilyen autója van, az online rendelne hozzá alkatrészeket.

A világ leggyorsabb autója egyébként sem olcsó mulatság: a közelmúltban egy maláj szuperautó-rajongó vette arra fáradtságot, és összeszámolta, átlagosan mennyiből lehetne fenntartani a Chiron Super Sportot. A borsos költségekről pedig nem először írtunk – az elmúlt hetekben a szénszálas tető árára derült fény:

Az első féktárcsák cseréje rögtön 50 ezer dolláros (18,4 millió Ft) tétel, ráadásul az ár nem tartalmazza a fékbetétek árát, melyekért egyenként közel 9000 dollárt, jelenlegi árfolyamon számolva 3,3 millió forintot kérnek el. Olyan alkatrészeket is rendszeresen cserélni kell ráadásul a Chiron Super Sportban, amiket egy hétköznapi autónál csak kirívó esetekben: az üzemanyagtartályt például nagyjából kétévente, alkalmanként 44 ezer dollárért, ami 16,2 millió forintnak felel meg.

Horribilis összegért árulnak Bugatti-alkatrészeket 5

Mielőtt bárki azt gondolná, léteznek filléres tételek, a 3800 dolláros (1,4 millió Ft) ablaktörlőlapát-csere lerombolja ezen illúziókat. Egy felverődő kavics is fájdalmas költséggel járhat, ugyanis egy új szélvédőt 60 ezer dollárból (22 millió Ft) lehet „megúszni”. De mindnyájan ismerjük a régi mondást: ha van pénz majomra, legyen pénz banánra is.