Citroën

Citroën

A Citroën francia autómárkát 1919-ben alapították. Később összefogott a Peugeot-val, 2021 óta pedig a Stellantis tagja. Személy-, luxus- és teherautókat is gyárt.

Tudj meg többet!

Az André Citroën által fogaskerekek gyártására alapított cég üzeméből 1919-ben gördült ki a Type A nevű első jármű, amelyet már önindítóval és elektromos fényszóróval szereltek.

 

Az új megoldások keresése később is sajátja volt a francia autógyártónak, amelynek legismertebb modelljéből, az olcsó és strapabíró Kacsából, hivatalosan nevén a 2CV-ből – mely magyarul két lovat jelent – 1948 és 1990 között több mint hatmillió példány készült. Szintén óriási sikert hozott a cégnek az 1955-től 20 éven át gyártott futurisztikus DS, amely különleges megoldások sorával csábította az egyediségre vágyókat, összesen 1,5 millió darabot gyártottak belőle.

 

Az elmúlt évtizedek sikereit olyan népszerű típusok határozták meg, mint a Berlingo, a Saxo, a Xsara és a Xsara Picasso, illetve a C-család első modelljei, a C1, a C2, a C3, valamint a C4.

 

A Peugeot-val összefogva, 1974-ben csatlakozott a PSA-konszernhez tartozó márka, mely a Fiat-Chrysler cégcsoporttal Stellantis néven összeolvadva 2021-ben szűnt meg. 2010-ben felélesztette a DS-t is a Citroën, mellyel a prémiumkategóriát célozta meg a cég, de 2015 óta már különálló márkának minősül.

 

Az ismertebb Citroën-modellek:

 

A Citroën szerteágazó versenymúlttal bír, melyek közül leghangsúlyosabbként a rali-világbajnokságon (WRC) elért eredmények emelkednek ki. Már a korábbi évtizedekben is szép sikereket ért el a DS-szel, illetve az SM-mel, 1998-tól 2019-ig üzemelt a Citroën gyári WRC-csapata, kilenc egyéni és nyolc konstruktőri vb-címet zsebelt be. Ezek zömét Sébastien Loeb mellett a Xsarának, a C4-nek és a DS3-nak köszönheti.

Hasonlóan dominánsnak bizonyult a túraautó-világbajnokságon (WTCC) töltött évei alatt a francia márka, mely 2014 és 2016 között megállíthatatlan volt a C-Elysée-vel.

1 2 47