Ferrari

Ferrari

A Ferrari olasz luxussportautó-gyártó, melyet Enzo Ferrari alapított 1947-ben. Történelmi Forma-1-es érintettsége mellett a világ tizedik legnagyobb autógyártója.

Tudj meg többet!

Amatőr autóversenyzők támogatására hozta létre Enzo Ferrari 1929-ben versenyistállóját, a Scuderia Ferrarit Modenában. A logójában megjelenő „ágaskodó lovacskáról” ismert cég a második világháborút követően, 1947-től kezdett közúti sportautókat gyártani, azóta számos világhírű dizájnerműhely dolgozott a márkának, mint például a Pininfarina és a Bertone.

 

1943-ben költözött Maranellóba a Ferrari gyára, és bár 1944-ben lebombázták, két évvel később helyreállították, és azóta is ott található a gyár főhadiszállása. Első autója a 125 S volt, melyet 1947-ben. Talán még ennél is fontosabb modell a márka történelmében a Ferrari F40, mely az utolsó új autó volt Enzo Ferrari halála előtt, és aminek bemutatását a legendás alapító még személyesen felügyelte.

 

A Ferrari történetét hosszú évtizedek óta párhuzamosan írja a Forma-1-ben szerzett számtalan győzelem és időnként sikertelen időszak, valamint az utcákra gyártott extrém teljesítményű sportkocsik sora. A Ferrari az első szezontól, azaz 1950-től jelen van a királykategóriában, azóta 16 konstruktőri és 15 egyéni világbajnoki címet szerezte – legsikeresebb éveit pedig Michael Schumacherrel együtt élte meg a csapat. Az olasz gyártó programját emellett a GT- és a sportautózás teszi ki, így olyan legendás viadalokon is állandó résztvevőnek számít, mint a Le Mans-i 24 órás.

 

Sokáig a Fiat-konszernhez, az FCA-hoz tartozott, az azonban – a PSA-val együtt – a Stellantisba olvadt, és az így létrejött cégcsoport 16 márkája között a Ferrari nem szerepel. Jelenleg a világ tizedik legnagyobb autógyártója.

 

Az ismertebb Ferrari-modellek:

1 2 76