Fiat

Fiat

A Fiat autómárkát 1899-ben hozták létre, azóta Olaszország legnagyobb járműgyárává nőtte ki magát. A Stellantis tagja, főleg személyautókat készít.

Tudj meg többet!

A Fabbrica Italiana Automobili Torino olasz autógyárat 1899-ben alapította Giovanni Agnelli, de a márkát főként tulajdonnévi betűszói formájában, Fiatként ismerjük. A második világháború idején harckocsikat és repülőgépeke gyártottak a torinói üzemben, majd 1957-ben lépett színre az olaszok népautója, a Cinquecento, magyarul a Fiat 500.

 

Az évtizedek előrehaladtával – amellett, hogy az 500-as a mai napig gyártásban van – olyan típusokkal szerzett masszívabb ismertséget a márka, mint a Bravo, a Panda és a Punto, miközben a teherautók (Doblo, Ducato) is megjelentek a kínálatában.

 

1970-ben olasz-orosz megállapodással létesített autógyárat a Szovjetunióban, mégpedig a Ladát, mely a 2008 és 2022 közötti időszakot kivéve, amikor a Renault-hoz tartozott, az orosz állam tulajdonában áll.

 

Ami pedig a Fiatot illeti, önálló vállalatként 2014-ig létezett, majd beolvadta a Fiat-Chrysler-konszernbe. Az később a PSA-cégcsoporttal bútorozott össze, ezzel egy nagyobb konzorciumhoz, a Stellantishoz csatlakozva, melynek 2021-től a tagja.

 

A Fiat jelenlegi modelljei:

1 2 48