Ford

Ford

A Ford egy amerikai autógyártó, melyet 1903-ban alapítottak. A részben magyar tervezésű T-modell tette elérhetővé az autózást a tömegeknek.

Tudj meg többet!

A Ford, teljes nevén Ford Motor Company amerikai multinacionális vállalat, amit Henry Ford – tizenegy társával együtt – alapított 1903-ban. Cége a részben Galamb József által tervezett T-modell tömeggyártásával tette elérhetővé az autózást az amerikai tömegek számára. Ez volt az első sorozatgyártású személyautó a világon.

 

1942-ben a Ford haditermelésre állt át, majd több mint 8000 repülőgépet, 5700 repülőmotort és mintegy 250 ezer dzsipet, tankot és más háborús gépet szállított az Egyesült Államok hadseregének. Később visszatértek az autógyártáshoz, majd 1967-ben alapította meg európai részlegét és Magyarországon is nagy népszerűségre tett szert.

 

Korábban az Aston Martin, a Jaguar, a Land Rover a Mazda, a Volvo is a Ford égisze alá tartozott, azonban a 2000-es évek válságai miatt az amerikai márka eladta ezen érdekeltségeit. Jelenleg így a Lincoln tartozik a Ford Motor Company kötelékébe.

 

Személyautók, pick-upok és sportautók mellett haszonjárműveket, buszokat, de még traktorokat is gyárt, illetve gyártott a Ford.

 

Ezek az ismertebb Ford-modellek:

 

Almárkái:

  • Ford Blue
  • Ford Credit
  • Ford Drive
  • Ford Model E
  • Ford Pro

 

A Shelby-n és a Chevrolet-n kívül csak a Ford mondhatja el magáról az amerikai gyártók közül, hogy nemzetközi, FIA-rendezésű bajnokságban nyertek bajnoki címet. A márka 1966 és 1968 között egymás után háromszor lett bajnok a sportautó-világbajnokságon, majd a rali-vb-n ért fel a csúcsra, ugyancsak három alkalommal (1979, 2006, 2007). Motorbeszállítóként a Forma-1-ben és az IndyCarban is szerepelt a Ford.

1 2 163