Jaguar

Jaguar

Bár a márkanevet csak 1945 óta használják, a Jaguar brit autógyártó-vállalatot még 1922-ben alapították. Prémiumkategóriás személyautókat készít.

Tudj meg többet!

A Jaguar brit autógyártó-vállalatot két autórajongó, Sir Willam Lyons és Williams Walmsley alapította, igaz, Swallow Sidecar Company néven. 1934-ben SS Cars Ltd.-re nevezték át, és 1945-től használják önállóan a Jaguar márkanevet.

 

Kezdetben motorkerékpár-oldalkocsikat készítettek, de az első sportautók már 1935-ben megjelentek, SS 90 és SS 100 néven. A második világháborút és a végső névváltást követő időszakban, az 1950-as években elegáns sportautókat és luxuslimuzinokat kezdett el gyártani a Jaguar, a mai napig ezzel foglalkozik.

 

1966-ban egyesült a vállalat a British Motor Corporation (BMC)-vel és az Austin-Morrisszal, így jött létre a British Motor Holdings. Miután összebútorozott a Rovert és a Standard Triumphot addig már felvásárló Leylanddel, a cég 1968-tól British Leyland Motor Corporationként folytatta működését.

 

A Jaguar 1989-től került a Ford Motor Company tulajdonába, később – többek között a Land Roverrel és a Volvóval együtt – a Ford prémium autómárkákat tömörítő csoportjának tagja lett. 2008-ban megvásárolta az indiai Tata Motors, 2013 óta pedig a Jaguar Land Rover Ltd. tagja.

 

Mostani kínálatában olyan modellek érhetők el, mint az E-Pace, az F-Pace vagy az F-Type.

 

A Jaguar modelljei:

 

A Jaguar a Stewart Grand Prix 1999-es felvásárlásával öt szezonon át a Forma-1-ben is versenyezett, azonban a Ford Cosworth-motorokat megtartotta. Eddie Irvine révén két dobogós helyet is elért a brit márka 2004 végéig, míg 2016 ősze óta a Forma-E-ben futtat gyári csapatot.

1 2 27