Kia

Kia

1944-ben alakult Dél-Koreában a Kia autógyártó, melynek jelenlegi fő tulajdonosa a Hyundai. Személy- és luxusautók mellett teherautókat is gyárt.

Tudj meg többet!

1944-ben jött létre a dél-koreai Kia – a márka neve szabad fordításban azt jelenti, hogy „kiemelkedni (Kelet-)Ázsiából”. Eleinte acélcsöveket és kerékpáralkatrészeket, majd 1951-től kész kerékpárokat is gyártott. 1957-től fogott motorkerékpárok gyártásába a Honda licensze alapján, míg a tehergépkocsikat 1962-ben kezdett el gyártani, a Mazda terveit felhasználva.

 

Bár a márka központja Dél-Korea fővárosában, Szöulban található, a cég első, kifejezetten autógyártásra tervezett létesítményét Kvangmjong városában nyitotta meg, 1973-ben. Az 1980-as években néhány évig kénytelen volt felfüggeszteni a személyautók gyártását a Kia, amit 1986-ban, a Forddal együttműködve kezdett újra, ugyanakkor ismételten Mazda-alapokra támaszkodva.

 

Az 1997-es ázsiai gazdasági válság kirántotta a talajt a Kia alól, annyira, hogy a márkát a Hyundai mentette meg a csőd széléről. Az ugyancsak dél-koreai márka 1998-ban vásárolta fel a részvények több mint felét, de jelenlegi 33,88%-ával is a legnagyobb részvényesnek számít.

 

2005 óta főként az európai piacra összpontosítanak a Kiánál, talpra állását pedig konkurens márkák szakembereinek elcsábításával segítette: így került az Auditól a dél-koreai márka kötelékébe formatervezési vezetőként Kovács Miklós, és szintén az Auditól, illetve a Volkswagen-csoporttól orozták el Peter Schreyer főtervezőt, aki alelnöki titulusban felelt azért, hogy új arculatot adjon a márkának.

 

Leányvállalatokat regionális szinten (Amerika, Dél-Amerika, Európa, Mexikó, India, Pakisztán) működtet a gyártó, melynek termékei főként személy- és luxus-, illetve teherautók.

 

Ezek az ismertebb Kia-modellek:

1 2 42