Lada

Lada

A Lada orosz autómárka, mely 1970-ben jelent meg a piacon. Egy ideig a Renault leányvállalata volt, de 2022-ben visszakerült az orosz állam tulajdonába.

Tudj meg többet!

A Vasfüggönyön átívelő olasz-orosz megállapodásnak értelmében létesített 1970-től autógyárat a Fiat a Szovjetunióban. Az 1967-ben az Év Autójának választott 124-es Fiat módosított változata lett az első, egyben máig a legsikeresebb Lada, amely évtizedeken át a keleti blokk egyik legnépszerűbb személyautója lett.

 

Magyarországon sokáig éveket kellett várni egy-egy megrendelt példányra. A cég második legnagyobb sikerét a világ első sorozatban gyártott, önhordó karosszériás terepjárója, a Niva hozta, melynek értékesítését – számos kisebb változtatást – követően Lada 4x4 néven folytatták.

 

A cég kelet-európai megrendelései a térség rendszerváltásait követően szinte megszűntek, korszerűtlen modelljeik – áruk ellenére – versenyképtelenekké váltak.

 

A márka azt követően kapott új lendületet, hogy 2008-ban a Renault jelentős tulajdonrészt szerzett a cégben. Az új korszakban a Granta és a Vesta meghatározó típusokká váltak, melyek még a túraautó-világbajnokság (WTCC) is megjelentek.

 

2020-ban határozatlan időre felfüggesztette európai értékesítését a Lada a kontinens környezetvédelmi normái miatt, majd a vállalat 2022-ben – az orosz-ukrán háború miatt – visszakerült az orosz állam, illetve a gyártásért felelős AvtoVAZ tulajdonába.

 

A Lada modelljei:

1 2 26