Land Rover

Land Rover

1948-ban alapították a Land Rover brit autógyártót, mely terepjárói révén tett szert komolyabb népszerűségre. Jelenleg a Jaguar Land Rover a tulajdonosa.

Tudj meg többet!

A Land Rover sikertörténete a háború utáni Angliában indult, amikor égető szükség volt személyautóként – vagy akár traktorként is – használható, egyszerű felépítésű járműre. A Jeep műszaki megoldásait követő kis terepjáró 1948-ra lett életképes, eleinte 1,6 literes motorral.

 

Az alapot többször átdolgozták, így az I-es, II-es, IIA és III-as szériák után 90 és 110 néven futottak a márka terepjárói, utalva a hüvelykben mért tengelytávra, és csak később kapta meg a mai napig használt Defender nevet.

 

A gyár 1970-ben remek érzékkel alkotta meg kényelmes terepjáróját, a Range Rovert, ami óriási sikert aratott. 1989-ben a Range Rover és a Defender közé pozícionált Discovery, amit az 1990-es évek végén egy könnyed hobbiterepjáró, a Freelander követett.

 

Az első két évtizedben a Rover, majd egy évtizeden a Leyland volt a Land Rover tulajdonosa, mely 1978-tól 2012-ig önálló vállalatként működött. 2013 óta a Jaguarral együtt a Jaguar Land Rover cégcsoporthoz tartozik, mely az indiai Tata Motors leányvállalata.

 

A Land Rover modelljei:

1 2 28