Maserati

Maserati

A Maserati egy 1914-ben alapított, olasz autógyártó, mely sport- és luxusautókat készít. 1993-ban került a Fiat égisze alá, 2021 óta a Stellantis tagja.

Tudj meg többet!

1914-ben Alfieri Maserati úgy döntött, saját műhelyt hoz létre Bologna közelében, ahol – egy idő után négy testvérével közösen – gyújtógyertyákat kezdett el gyártani. Az autógyártás a következő évtizedben került képbe: egy 2,0 literes versenyautót gyártottak, mely a Diatto nevén indult versenyeken.

 

A Maseratinál a közúti autógyártás 1946-ban, az A6 1500 megjelenésével indult, az évtizedek előrehaladtával pedig olyan típusok jelentek meg, mint a Ghibli, a Quattroporte vagy a Spyder. Előbbi kettő a mai napig létezik, sőt, a repertoár azóta kiegészült a Grecaléval, a Levantéval és az MC20-szal. Bár egyre több SUV található a Maserati kötelékében, az olaszoknál a mai napig a teljesítmény a leginkább hangsúlyos.

 

A vállalat központja Modenában található, jelenleg a Stellantis-konszern része, de korábban az egykori családi vállalkozás Adolfo Orsi olasz iparos, a De Tomaso és a Citroën tulajdonában is volt, mielőtt 1993-ban a Fiat vásárolta volna meg.

 

A Maserati modelljei:

 

1950 és 1960 között gyári csapattal szerepelt a Maserati a Forma-1-ben, melynek kötelékében Juan Manuel Fangio az ötből két világbajnoki címét is szerezte, 1954-ben, illetve 1957-ben. Az olasz gyártó szerencsét próbált a sport- és a túraautózásban is, 2023 januárjától pedig a Forma-E-ben indul saját alakulattal.

1 2 11