Opel

Opel

Az Opel német autógyártó, melyet 1862-ben hoztak létre. Sokáig a General Motors, majd a PSA Group leányvállalata volt, 2021 óta pedig a Stellantis-konszern tagja.

Tudj meg többet!

Miután visszatért európai vándorútjáról Rüsselsheimbe 1862-ben, Adam Opel nekilátott az első Opel-varrógép megépítésének. Az időigényes tevékenység mellett a cégalapító palackdugózó gépeket is gyártott, majd 1868-ban felesége hozománya révén saját varrógépgyárat alapított, amely sikeressé vált. Adam Opel halála után özvegye öt fiuk közreműködésével vitte tovább a céget, amely 1886-tól 1940-ig kerékpárokat is készített.

 

A cég 1899-től gyárt autókat, 1929-től egészen 2017-ig a General Motors égisze alatt tette ezt, majd a PSA Group, mai nevén a Stellantis vette át a márkát. Kínálata a kisautóktól a középkategórián át a – többnyire más márkákkal kooperációban kifejlesztett – könnyű haszonjárművekig terjed. A hazai autóparkban Opelből van a legtöbb, megelőzve a Suzukit, tehát majdnem minden magyar családban van, de legalább volt Opel.

 

A márka emblematikus modelljei közé tartozik a Corvette-re emlékeztető GT, a Ford Capri örök ellenfeleként legendává vált, hátsókerék-hajtású Manta A és B. Nem kevésbé emlékezetes 1989-es utódjuk, a 0,26-os alaktényezőjű Calibra, amely kora legáramvonalasabb autója volt. Ebből a korszakból származik a duplaturbós, 360 lóerős Opel Lotus Omega is, amely a korabeli BMW M5-nek is oda tudott pörkölni. Ennek örököse lehetett volna a B-Omegából az ezredforduló idején kifejlesztett, majd a szériagyártás indítása előtt kevéssel lefújt V8-as limuzin, a Chevrolet Corvette motorjával.

 

A hétköznapibb példányokból pedig örök emlékűnek számít az Astra és a Corsa, ezeket a mai napig gyártják, pedig 1992, illetve 1982 óta része a palettának. A modern korszakban megjelent még a Crossland, a Grandland és az Insignia is. A márka egyes modelljeit az Egyesült Királyságban Vauxhall márkanév alatt értékesítik.

 

Az Opel 2022-ben ünnepelte a 160. születésnapját. A márka magyarországi üzemét a General Motors alapította 1990-ben, működését két évvel később kezdte meg: Szentgotthárdon azóta is motorokat és ahhoz tartozó alkatrészeket gyártanak, ezt a szerepét pedig a Stellantis-érában is megőrzi.

 

Ezek az ismertebb Opel-modellek:

 

Leányvállalatai:

  • Opel Eisenach
  • Opel Special Vehicles
  • Vauxhall Motors

 

Divíziója:

  • Opel Performance Center
1 2 87