Tesla

Tesla

A Tesla egy 2003-ban létrehozott, amerikai villanyautó-gyártó, mely alapjaiban írta át az autógyártást, de úttörő az önvezető technológia fejlesztésében is.

Tudj meg többet!

2003-ban alapították a Tesla elektromosautó-gyártót az egyesült államokbeli Szilícium-völgyben, a központja is itt található. Startup vállalkozásként indult, és csak idővel fogott megújuló energiára épülő fejlesztésekbe, azon belül pedig villamosenergia-tárolók, -töltőegységek és napelemek fejlesztésébe és gyártásába, amivel forradalmasította az autógyártást.

 

Nikola Tesláról, 19-20. századbeli szerb-amerikai villamosmérnökről nevezték el a márkát, melynek egyik alapítója, a globálisan ismert Elon Musk a többségi tulajdonosa.

 

Első autója a Tesla Roadster volt, amit 2008-ban mutattak be, a sportautót pedig a szedán kivitelű Model S 2009-es és a városi terepjárónak tervezett Model X 2012-es színre lépésére követte. A Model 3-mal 2016-ban, a Model Y-nal pedig 2020-ban bővült a márka kínálata.

 

Évek óta ígérik emellett a Semi elektromos kamion és a Cybertruck pick-up érkezését, mindez azonban mögé a jövő zenéje, ellenben az Autopilottal. A Tesla önvezető technológiáját számos ellentmondás és vita övezi annak hiányosságai és sokak által félrevezetőnek ítélet neve miatt, de vezetéstámogató rendszerként folyamatosan fejlődik.

 

Ezek az ismertebb Tesla-modellek:

 

Leányvállalatai:

  • DeepScale
  • Tesla Energy
  • Tesla Grohmann Automation
1 2 27