Toyota

Toyota

A Toyota japán autógyártó, mely a világ egyik legnagyobbjaként 1935 óta gyárt főként személyautókat és terepjárókat. A Lexus a Hino is a japán márkához tartozik, de részesedése van a Daihatsuban, Subaruban is.

Tudj meg többet!

A Toyota a világ egyik legnagyobb autómárkája, tőzsdei adatok szerint sokáig globálisan a legértékesebbnek is számított. Története az 1933-as alapításig nyúlik vissza, mivel egy automata szövőszékeket gyártó vállalatból nőtte ki magát, majd első személyautójuk 1935-ös bemutatására sem kellett sokat várni. A második világháború utáni évektől vált a Toyota egyre nagyobbá és erősebbé, a hatvanas évekre pedig szép lassan elkezdte meghódítani Európát és Amerikát is.

 

1997-ben megalkották a világ legnépszerűbb és első sorozatgyártású hibridmodelljét, a Priust. Ennek ellenére az elektromobilitás mellett viszonylag későn, 2017-ben kötelezte el magát a Toyota: első tisztán elektromos hajtású elektromos modelljük a 2019-ben, Kínában megjelent C-HR volt. Európában a 2022-es bZ4X modellel indult a villamos-hajtás bevezetése. A japán márka ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít más alternatív hajtásnak is, így többek között a szilárdtest-akkumulátoros és a hidrogén-üzemanyagcellás technológiának is, illetve a hidrogén belsőégésű motorokban való alkalmazásának is.

 

Divízióként Toyotához tartozik a Lexus, illetve a Tojoda Kiicsiró által alapított márka sportrészlege, a Toyota Gazoo Racing. Haszongépjárműveket Hino néven gyártanak. 

 

A japán autógyártó ismertebb modelljei:

 

2002-ben a Forma-1-ben is megvetette a lábát a Toyota, azonban még a futamgyőzelemig sem jutott, így 2009 végén – motorbeszállítói szinten is – hátat fordított a királykategóriának. Ugyanakkor az endurance-világbajnokságon (WEC) 2014-ben, majd 2018-tól újabb három ízben szereztek bajnoki címet a japánok, miközben a Le Mans-i 24 órást – 2018 és 2022 között – zsinórban ötször nyerték meg. A Toyota érintett a terepralizásban is, így állandó induló a világhírű Dakar-ralin, továbbá olyan sorozatokban érintett, mint például a NASCAR, a Super Formula vagy a Super GT.

1 2 143