Porsche

Porsche

A Porschét 1931-ben alapították Németországban, a Volkswagen-konszern tagja. Nagy teljesítményű luxus- és sportautóiról, SUV-jairól és szedánjairól híres.

Tudj meg többet!

A Porsche német autógyártó céget a Porsche család alapította 1931-ben, melynek főhadiszállása Zuffenhausenben, Stuttgart külvárosi részében található. Eleinte kizárólag sportautókat készítettek, manapság azonban szabadidő-autók és szedánok is elérhetőek a portfóliójukban.

 

1900-ben mutatkozott be a Lohner-Porsche elektromos hajtású kocsi Párizsban. A fiatal mérnök és próbapilóta Ferdinand Porsche által tervezett, kerékagymotorokkal ellátott járművek világhírűvé tették a Porsche nevet. Ferdinand Porsche 1931-ben hozta létre a Porsche tervezőirodáját Stuttgartban, amivel lefektette a vállalat alapjait. Porschéék dolgoztak az NSU számára, és nem sokkal később elkészültek a VW Bogár tervei is.

 

1944-ben, a II. világháború alatt az alapító fia, Ferry Porsche az ausztriai Gmündbe költöztette a gyárat. Itt készült el 1948-ban az első Porsche-modell, a 356, melynek alapját a Volkswagen Bogár adta. Egy évvel rá kezdtek el visszaköltözni Zuffenhausenbe, ahol 1950 elején elkezdődött a Porsche 356 sorozatgyártása.

 

Az ifjabb Porsche által tervezett, legendás 911-es 1963-ban mutatkozott be, és a mai napig gyártják, méghozzá az eredetihez hasonló formavilággal és továbbra is farmotoros kialakítással. Sokaknak ma is egyet jelent a Porsche márkával, pedig már csak a töredékét adja a márka értékesítéseinek.

 

Miután az 1990-es években óriási nyereséget termelt, a Porsche megpróbálta felvásárolni a Volkswagent, ám ez nem sikerült, sőt, egy hitelügylet miatt bajba is került. Ennek hatására fordítva sült el a dolog, így 2012 óta – több évtizednyi együttműködés után – a Porsche autógyártó-részlege hivatalosan a VW-konszernhez tartozik.

 

A Porsche már a 2010-es évek elején aktívan foglalkozott a hibrid és elektromos technológiákkal, melynek kezdetét a Cayenne S Hybrid és a Panamera S Hybrid bemutatása jelentette. Már 2011-ben elektromos prototípus-változatot fejlesztett a Boxsterből, miközben 2014 végéig már háromféle plug-in hibrid modellel rukkolt elő.

 

A Porsche ismertebb modelljei:

 

A Porsche AG leányvállalatai:

  • Bertrandt AG (29%-os tulajdonrésszel)
  • Mieschke Hofmann und Partner (81,8%-os tulajdonrésszel)
  • Porsche Consulting GmbH
  • Rimac Automobili (10%-os tulajdonrésszel)

 

Gazdag múlttal bír a Porsche a versenysportban is, amit jól mutat, hogy jelenleg is a világ legnagyobb versenyautó-gyártójaként tartják számon. Legnagyobb sikereit a hosszútávú autózásban érte el: nem kevesebb mint 20 Le Mans-i 24 óráson ért el összetett győzelmet, továbbá az endurance-vb (WEC) egyéni és gyártói bajnoki címét is háromszor hódította el. 18-18 alkalommal győzött a sebringi 12, illetve a daytonai 24 óráson is, míg a nürburgringi 24 óráson 12-szer intették le elsőként.

 

1962-ben a Porsche gyári csapata Forma-1-es futamot is nyert, ám később motorbeszállítóként jeleskedett: a németek motorjait használva ugyanis a McLaren kétszer, Alain Prost pedig háromszor lett világbajnok. 2019 ősze óta a Forma-E-ben működtet gyári csapatot, mely 2022-ben első világbajnoki futamgyőzelmét is elkönyvelhette.

1 2 99