Lotus

Lotus

A Lotus brit autógyártó-vállalat, melyet 1948-ban alapítottak. Gyártása sport- és versenyautókra specializálódott, a márka tulajdonosai a Geely és az Etika.

Tudj meg többet!

A legendás Colin Chapman nevéhez fűződik a Lotus, melyet hivatalosan 1952-ben alapítottak, de gyökerei egészen 1948-ig nyúlnak vissza, amikor a tervező megépítette első versenyautóját. A London egyik elővárosában létrejött vállalat eleinte csupán építőkészletet árult: a saját gyártású csővázra alumínium eszkábáltak, a tulajdonos pedig megkapta az alkatrészeket, illetve a motort, és maga rakhatta össze a járgányt.

 

Ez később megváltozott, és olyan komolyabb modellek fejlesztésébe kezdett a Lotus, mint az Elan, az Esprit, az Elite, valamint az Elise. Ezzel együtt nemcsak az autógyártásban, hanem az autósportban is nagyobb sikereket ért el: majdnem 500 versenyen indulva összesen hét konstruktőri és hat egyéni világbajnoki címet a Forma-1-ben. A királykategóriában legutóbb a 2010-es évek első félében indult, de az Indy 500-on és a Le Mans-i 24 óráson sem vallott szégyent a brit márka.

 

Az 1980-as években komoly anyagi nehézségekkel kellett szembenéznie a Lotusnak a recesszió miatt, amit Chapman 1982-es halála csak tovább nehezített. A szövevényes csődközeli helyzetből végül David Wickins, a British Car Auctions (BCA) vezérigazgatója húzta ki a céget, mely ezután több befektetőre is szert tett. Pár évvel később azonban a brit tulajdonosok arra jutottak, nem tudják profittal működtetni a Lotust, így a részvények zömét eladták a General Motorsnak. A konszern egy luxemburgi befektetőcsoportnak adta tovább, majd 2017-ben a kínai Geely lett a Lotus többségi (51%-os) tulajdonosa, a részvények fennmaradó része pedig az Etika Automotive-hoz került. A Geely 2021-ben csatlakozott a Renault-Nissan-Mitsubishi-szövetséghez.

 

Jelenleg három modellből, a Lotus első elektromos modelljének számító Evijából, az Emirából és az Eletréből áll márka kínálata. A Lotus 2021-ben jelentette be azon szándékát, hogy 2028-tól már csak elektromos járműveket szándékozik forgalmazni.

 

A Lotus jelenlegi modelljei:

1 2 10