A felegyenesedett két lábon járás az evolúció egyik csodája, a Földi élet 4 milliárd – na jó, legyünk fairek, a szárazföldi gerincesek 350 millió – éves története során tulajdonképpen csakis néhány emberi faj érte el a tökéletességet ezen a téren.

Az egyensúly, a mozgáskoordináció ilyen szintű mesterséges megvalósítása még ma, a 21. században is megizzasztja a szakembereket, a kibernetika, a robotika területén egyelőre nagyon is érvényesül az orwelli „négy láb jó, két láb rossz” elve.

Bár vannak már egyensúlyukat megtartó, topogó-kocogó, lépcsőző kétlábú robotok, azért az úttörő Boston Dynamics nyomdokaiban haladva egyelőre a négylábú „robotkutyák” szaporodnak különböző gyártóktól.

Egy ilyen most új Guinness-rekordot állított fel: Korea vezető műszaki egyeteme, a KAIST robotikai tervezőintézete által előállított HOUND-nál (igen, a betűszó az angolban kutyát jelentő kifejezést adja) eddig egyetlen négylábú mesterséges lény sem futott gyorsabban.

A 45 kg-os szerkezet álló helyzetből indulva 19,87 másodperc alatt futott le egy 100 méteres sprintet, ami 18,12 km/órás sebességet jelent.

Ez ugyan bő kétszerese az emberi világcsúcsnak – 9,58 mp, Usain Bolt, 2009 –, ám lábakon haladó robot még sosem volt ennyire gyors, amit a Guinness is új világrekordként hitelesített.

A HOUND-ot egyetlen motor mozgatja, ám a bonyolult, a végtagok párhuzamos, nagy szabadságfokú mozgását lehetővé tevő rendszernek köszönhetően a szép sprinten túl a gépteremtmény gond nélkül képes közel 7 km/órás folyamatos kocogásra, a salakpályán túl füvön is elboldogul, de még 22 fokos emelkedőn is képes feljutni.

A korábbi rekordot egyébként 2022-ben állította fel az Agility Robotics Cassie nevű négylábúja 24,37 másodperces 100 méteres sprinttel, míg az eddigi legnagyobb csúcssebességet a DARPA Cheetah-ja (Gepárd) érte el, az még 2012-ben produkált 45,5 km/órás tempót egy 20 méteres szakaszon.