Peugeot

Peugeot

A Peugeot francia autógyártó, mely márkaként már 1810 óta létezik. Személy- mellett luxus- és sportautókat, illetve haszonjárműveket gyárt. A Stellantis tagja.

Tudj meg többet!

A Peugeot francia autógyártó, a Stellantis tagja 2021 óta, előtte a PSA-konszernhez tartozott. A márkát a Peugeot család alapította 1810-ben, azaz több mint két évszázados múltra tekint vissza, de eleinte acélöntödeként üzemelt, majd fűrészeket és egyéb kézi szerszámokat, illetve kávédarálókat gyártott.

 

Kerékpárokat 1880 körül kezdett el készíteni, míg az első Peugeot autómobil 1889-ben készült el: a három kerekű, gőzhajtású szerkezetből mindössze négy példány készült. A valódi áttörést azonban a „Bébi-Peugeot” 1901-es megjelenése hozta meg, amit egy 652 köbcentiméteres, egyhengeres motor hajtott, csupán 5 lóerős teljesítménnyel. Eközben motorokat is folyamatosan gyártott, mégis csak 1926-ban vált különálló autógyárrá a Peugeot.

 

Jelenleg is alkalmazott sémája 1929-ben kezdték el számozni a típusokat a franciák, a korszak első autója a Peugeot 201 volt. Újabb és újabb modellekkel állt elő a Peugeot, így még a második világháború alatt elérte az egymilliós példányszámot. Az egyik leghíresebb közülük a Peugeot 403 volt, mely a Columbo amerikai krimifilmsorozat ikonikus autójává vált.

 

Volt olyan, például az 504, amit a Pininfarina tervezett, de az 1960-as, illetve 1970-es évek folyamán a Renault-val és a Volvóval is kollaborált a márka. 1976-ban a Citroën-részvények jó részét is felvásárolta a Peugeot, így jött létre a PSA Peugeot-Citroën cégcsoport. A következő évtizedek sikereit olyan típusok alapozták meg, mint a Peugeot 205, illetve annak a 15 évvel később, 1998-ban bemutatkozott utódja, a Peugeot 206. Később a Peugeot 306, illetve a Taxi-filmekből jól ismert Peugeot 406 is komoly népszerűségre tett szert.

 

Első hibridautójával a 2008-as Párizsi Autószalonon állt elő a Peugeot, de ez még csak egy koncepciómodell volt, de 2010-ben már piacra dobta az elektromos iOnt, melynek alapját a Mitsubishi i-MiEV adta.

 

A márka jogi és adminisztratív központja a főváros Párizstól nagyjából 30 kilométerre lévő Poissy városában található, a műveleti központ pedig Sochaux-ban helyezkedik el. Védjegyét, az oroszlánt még 1858-ben alkotta meg a cég szimbólumaként Émile Peugeot, mely – különböző változatokban – a mai napig a márka arculatának részét képezi. Személyautók mellett luxus- és sportautókat, illetve haszongépjárműveket gyárt.

 

Az ismertebb Peugeot-modellek:

 

A márka egyetlen divíziója a Peugeot Sport, melyet 1981-ben alapítottak, és bár – inkább kevesebb sikerrel – a Forma-1-ben is próbálkozott, inkább más szakágban bizonyult eredményesnek. Az Indy 500-at háromszor nyerte meg, raliban ötször lett világbajnok, a Dakar-ralin hétszer, a Le Mans-i 24 óráson pedig háromszor győzött.

1 2 66